Upozornenie

Upozornenie

Našla sa neplatná konfigurácia. Kontaktujte administrátora.

 
Upozornenie

Upozornenie

Našla sa neplatná konfigurácia. Kontaktujte administrátora.

 
JUMO anniversary beer
Umenie varenia piva – úspešný príbeh

Keď si poskytovatelia systémov varia vlastné pivo

Pivo patrí medzi desať najlepších alkoholických nápojov, ktoré poteší svojou výraznou chuťou. Dodáva sa v mnohých odrodách a príchutiach – či už je to Pilsner, Export, Lager alebo Helles. Jedným z nich je lahodné jubilejné pivo JUMO, ktoré bolo vytvorené podľa receptúry nášho manažéra segmentu trhu s použitím chmeľu magnum, ariana a saphir na oslavu 75. výročia spoločnosti. A to v žiadnom prípade nie je všetko. Koniec koncov, vlastný pivovar bol navrhnutý špeciálne pre proces varenia piva. Tento pivovar zaisťuje vysokú kvalitu produktu a skutočný chuťový zážitok vďaka dokonalej súhre všetkých komponentov.

Úloha

Počas procesu varenia piva sa všetky riešenia JUMO relevantné pre pivovarnícky priemysel mali spojiť do kompaktného systému, ktorý by sa dal použiť na predvádzacie účely okrem výroby jubilejného piva. Okrem toho musia byť všetky procesy automatizované, monitorované a vizualizované a majú vysokú úroveň bezpečnosti procesov a potravín. Po uvarení by mala existovať možnosť čistenia CIP.

Realizácia varného systému

Realizácia varného systému

Realizácia varného systému

Realizácia varného systému

Prístup

Pri hľadaní potrebných inžinierskych znalostí a regionálneho pivovaru, ktorý by mohol postaviť takýto závod a tiež variť jubilejné pivo, sme rýchlo narazili na spoločnosť Burkard und Gärtner (B+G), špecialistu na plánovanie a výstavbu závodov, a na spoločnosť HUNFELT BRAEU, mladý pivovar neďaleko Fuldy. V varnom systéme bolo použitých 13 inovatívnych komponentov JUMO, ktoré zabezpečujú vysoko efektívne procesy a zlatožltý plzenský nádych s príjemnou horkou notou.

Okrem rmutu a scezovacej nádoby a kotla na mladinu bol systém implementovaný aj s nádržou na teplú vodu. S výnimkou scezovacej nádoby sú všetky nádoby elektricky ohrievané cez ich vnútornú stenu; Regulátory výkonu JUMO TYA 202 sa používajú na ovládanie vykurovacích telies.


Použité snímače boli inštalované v systéme s procesnými prípojkami G 1/2 (hygienické), JUMO PEKA (certifikované EHEDG) a svorkami a integrované cez jednopárový Ethernet (SPE), IO-Link alebo cez signál 4 až 20 mA.

Novo vyvinutý snímač tlaku JUMO DELOS S02 sa používa na meranie hladiny nádrže na teplú vodu, rmutovacej kadene a kotla na mladinu. Meranie diferenčného tlaku pod klesajúcou podlahou scezovacej kadene sa vykonáva snímačom diferenčného tlaku JUMO TAROS S46 H.

JUMO sa používa na zaznamenávanie množstva hlavného odliatku a prepracovaní flowTRANS US W02. Na výstupe z chladiča mladiny meria nový JUMO flowTRANS MAG H20 prietok aj teplotu. Teplota v príslušných nádobách sa určuje pomocou JUMO dTRANS T1000.

V čerpadlách pre funkciu voda/CIP a pre rmut/mladinu slúži bodový hladinový detektor JUMO ZELOS C01 LS ako ochrana proti chodu nasucho.


Varný systém ako plne automatický celkový systém

Automatizácia, vyhodnocovanie a čistenie CIP

Zariadenie sa ovláda pomocou JUMO variTRON 500 touch (automatizačný systém s dotykovým panelom) a JUMO smartWARE SCADA (softvér na monitorovanie a riadenie procesov).

Recepty na jednotlivé druhy piva je možné intuitívne konfigurovať bez programátorských zručností pomocou softvérového riešenia založeného na prehliadači JUMO smartWARE ProgramJUMO smartWARE Evaluation, ďalšie softvérové riešenie, tiež umožňuje zaznamenávanie všetkých parametrov procesu, aby bolo možné proces varenia vyhodnotiť a overiť pomocou automatizovanej správy o šarži.

Počas čistenia CIP určuje JUMO digiLine CI HT10, hlavový prevodník s indukčným snímačom vodivosti, koncentráciu rôznych čistiacich médií prostredníctvom teplotne kompenzovanej vodivosti v zásobníku teplej vody. Príslušné funkcie CIP je možné konfigurovať a overovať prostredníctvom vyššie uvedeného programu JUMO smartWARE a hodnotenia JUMO smartWARE.


Výsledok projektu

Plánovaním závodu na základe inteligentného 3D CAD modelu a výrobných metód, ako je technológia orbitálneho zvárania, bolo možné projekt, na ktorom pracovali najmä stážisti z B+G, realizovať už za pár mesiacov.

Výsledkom je plne automatizovaný varný systém v kompaktnom šmykovom dizajne - vyrobený výlučne z nehrdzavejúcej ocele - s výkonom 100 litrov studenej mladiny a automatizovanou funkciou CIP (Cleaning in Place). Varný systém je klasická varňa s 3 zariadeniami so scezovacou nádobou. Možná veľkosť varenia je okolo 100 litrov. V závislosti od druhu piva to zodpovedá naliatiu sladu cca. 20 kg.